İhracat ve İhracat Planı?

İç pazarın günden güne daralması ve rekabetin çok daha çetin bir hale gelmesi nedeniyle yurt dışı pazarlara açılmak hemen her firma için zorunluluk olmuştur. Çünkü kullanıcı tercihleri ve potansiyel müşteri sayısal açıdan yurt içine gör çok daha fazladır. Bunun yanında kimi ülke içi ticarette vadeli satış, tahsilat riski gibi olumsuz etkenler yurt dışı açılımda neredeyse hiç olmayabilir.

İhracat yaparak sağlanacak faydaları şöyle sıralamak mümkün olabilir;

Bu nedenle yurt dışına açılmalı ancak bunu bir “iyi düşünülmüş( kurmay=stratejik) bir ihracat planı” çerçevesinde gerçekleştirmek gerekir. Bu kapsamda oluşturulacak yurt dışı pazar ve ihracat bilinci için aşağıda sunulan “düşünce ve öneri” kalıpları üzerinde önemle çalışılmalıdır.

Dış pazara açılmada etkin ve başarılı olmanın yolu “ihracat stratejinizi” hedef pazarın gerçeklerini doğru yansıtan bilgi ve verileri dayandırmaktan geçer. 

İhracat planınızıhazırlama süreci ; 

  1. İhracat biİincinin artması ve ihracattan ne beklediğinizi belirlemenize,
  2. İhracat amaçlarına ulaşmak içinneler yapmanızgerektiğine karar vermenize,
  3. Bu süreçte karşılaşabileceğinizengelleri görmenize,
  4. İhracat yaparken Pazar hakkındasahip olmanız gerekenbilgileri toplamanıza,
  5. İhracat yapmak için gereklifinansman, insan kaynağı, çevre ve bilgiyiönceden hesaplayabilmenize, 

katkıları sunacaktır.

Adım adım ihracat planı

Yurt dışı pazara giriş amaçlı devlet desteğinden yararlanmak için Ticaret Bakanlığı’na  iletilmek üzere aşağıdaki formatta bir ihracat planı hazırlanmalıdır.

  1. Şirket Mevcut Durum Analizi: 
Başlıkİçerik
Şirket Mevcut Durum AnaliziŞirketin mevcut durumu ve yetkinliklerinin analizi.Şirket iş tanımı ve stratejisinin analizi. Hedef müşteri grubunun analizi.Hedef müşteri grubunun ihtiyaçlarının değerlendirilmesiÜrün konumlandırma kararının analizi.Rakip bilgisi ve yapısının analizi.Şirket yönetim süreçlerinin ve yetkinliklerinin değerlendirilmesi.Planlama, uygulama ve kontrol süreçlerinin analizi.İnsan kaynağı, fiziksel altyapı, bilgi/know how, insan kaynağı ve finansal kaynakların analizi.Şirket üretim süreçlerinin ve yetkinliklerinin değerlendirilmesi.Üretim kalitesinin değerlendirilmesi.Üretimde planlama sürecinin değerlendirilmesi.Üretimde esneklik ve tasarımın değerlendirilmesi.Üretim maliyetlerinin değerlendirilmesi.Şirket pazarlama süreçlerinin ve yetkinliklerinin değerlendirilmesi.Pazarlamada iletişimin değerlendirilmesi.Dağıtım kanalı tercihi ve yapısının değerlendirilmesi.Promosyon ve tanıtım çalışmalarının değerlendirilmesi.
Değer Zinciri AnaliziŞirket altyapısı analizi.İnsan kaynakları yönetimi analizi.Teknoloji geliştirme analizi.Tedarik analizi.Lojistik analizi.Üretim süreçleri analizi.Pazarlama ve satış analizi.Satış sonrası hizmetler analizi.
Rekabet Analizi Her bir proje katılımcısı her bir şirket için sayısallaştırılmış;Pazara giriş engeli analizi.Tedarikçilerin pazarlık gücü analizi.Müşterilerin pazarlık gücü analizi.İkame ürünler analizi.Mevcut pazarda rekabetin durumu analizi.
  1. Hedef Pazar Analizi
  1. Pazarlama Stratejisi: 

Her hedef pazar için ayrı hazırlanacaktır.

  1. Markalaşma Stratejisi
  1. E-İhracat:
  1. Uygulama Planının Hazırlanması: 

Her hedef pazar için ayrı hazırlanacaktır.

Uygulama planı, şirketin mevcut yetkinlikleri göz önünde bulundurularak; hedef olarak seçilen pazarda; belirlenen stratejik segmente yönelik sunulacak ürün ve hizmet kombinasyonlarının aktivite bazlı zamana yayılarak sunulmasını sağlamalıdır. Bu aktivitelerin taslak bütçelerinin belirlenmesi ile faydalanıcı şirketin diğer hangi devlet yardımlarından faydalanabileceği hususunda ön değerlendirme yapılması sağlanır. 

Hazırlanacak 5 yıllık uygulama planında şirketin hedef pazar bazında gerçekleştireceği faaliyetler, faydalanacağı devlet yardımları ve tahmini bütçeleri yer almalıdır. Uygulama planı yıllık olarak takvimlendirilmelidir.

Şirketin iş modeli, ürün konumlandırma kararı, hedef müşteri grubunun beklentilerindeki farklılık uygulama planına da yansımalıdır. Örnek olarak farklı değer zincirlerinde yer alan şirketlerin vaka çalışmaları iletişim planı çerçevesinde hazırlanabilir. Örneğin, otomotiv sektörüne yönelik parça imalatı yapan bir şirketin uygulama planı, potansiyel müşterisi ile ortak ürün geliştirme çalışması ile başlayabilir. Bu çerçevede, kilit faydalanıcı yöneticisinin şirketi Küresel Tedarik Zinciri Desteğine yönlendirmesi çarpan etkisi yaratacaktır. Ya da A.B.D. pazarına yönelik işlenmiş gıda ihracatını perakende kanallara yönlendirmek isteyen bir şirket, başlangıç olarak hızlı teslim için depolama altyapısını ve dağıtım kanalını kurması gerekecektir. Aynı zamanda pazara girişe yönelik olarak E-ihracat kanallarını da kullanabilecek ve bu alandaki desteklerden yararlanabilecektir. Ayrıca, faydalanıcı şirket Pazara Giriş Belgesi, Marka Tescil, Birim Kira ve Tanıtım desteklerine de yönlendirilebilir.

Yurt dışı pazarlara açılmak isteyen firmalar için çok güçlü bir altyapı bilinci olan ihracat planı firmalarımıza hem klavuz hem kalkan hem kendi yeterliliklerini farketme ve daha iyisine yönelme aracı olarak mükemmel ortam sağlamaktadır.

Tüm ihracatçı ve ihracata başlamak isteyen firmalarımız için hayırlı olsun.

Benzer Videolar